Kawin, adat ngau pengarap.


Umur aku udah manggai 24 taun, pengelama aku ke udah mereti pasal pengawa kawin melaki bini, penyuah aku udah enggau orang rami serta meda orang kawin, ka sekali aja aku udah meda kitai bansa kawin ngena serta nitih ke adat kitai iban ke bendar. Maia kawin anak indu Datuk Seri Celestine Ujang ngau anak lelaki Datuk Sulang.

Kawin ngena adat kitai iban ko aku tu, ukai bangkut-bangkut semina ke ngena ngepan iban, tang nitih semua tusun adat kawin kitai bansa ari pun sampai ke ujung, bepun ari ngambi indu, betimbal penemu, bebiau, berisan serta mayuh agi pengawa ke bukai.

Nama kebuah kitai iban ke diatu kelalu melakang ke adat asal? Engka laban tuntut pengarap kitai mesti kawin ba gereja? Ketegal bisi sekeda adat kitai iban tu betentang ngau pengarap kitai? Tauka sigi kitai bansa enggai ngereja pengawa tu nitih ke adat serta cara kitai bansa ke bendar?

Mayuh orang saru entang adat enggau pengarap. Ari nya aku deka bekunsi ke mimit penemu aku entang 2 pengawa ti enda sama tu. Ngambi ke banding, miring nya pengarap iban, alai kitai kristian enda tau ngereja ia laban pengawa nya betentang enggau jalai pengarap kitai.

Bebiau tauka sampi tu tau nyadi kedua-dua, iya nya adat, iya nya pengarap gak. Iya nya adat enti kitai bebiau tauka besampi enda ngena piring, enti ngena piting, nya pengarap. Nyadi utai tu sigi tau dikereja, tang ngena jalai kitai ke kristian.

Pulai ngagai pengawa ke melah pinang nitih ke jalai iban tu tadi, nya enda salah.

Semua tu enti dipeda dua tiga kali, ke bendar ia enda lebih ari alasan kitai bansa ka nyeliah ke adat diri. Enti ketegal pengarap kitai ti nuntut kawin ba gereja, nama kebuah maia ke dinner kawin ba hotel, kitai bansa enggai enda berasuk ke kot, ke neck tie, gown semua indah? Lebih-lebih agi, jaku ke dikena maia pengerami nya tadi nyau jaku bansa bukai.

Ngambi ke cunto, berapa iku orang bansa ribai ke bisi enggau pengawa kawin kitai bansa alai kitai enggai enda ngena jaku ribai? Nama kebuah enggai enda ngena jaku melayu? Kawin melayu, nadai meh sida ngira bansa bukai ke enggau, jaku melayu meh sida. Kawin bansa cina, jaku cina gak sida, bala sekeda ke enda nemu reti te betelengap meh dia, orang ketawa, ketawa gak sida, orang betempik jari, nitih gak.

Nama kebuah enda kitai bansa? Laban tu meh salah sigi cara kitai ngangkat ke jaku serta adat bansa kitai iban.

Kitai iban ke diatu udah Kristian, tuntut pengarap mesti dititih. Tang kitai enda tau muai serta melakang ke adat ti dipeturun ke aki ini kitai kelia. Kawin ba gereja, berami ngena cara iban. Utai ke enda tau dalam pengarap tau dikelaung, baka miring semua indah, enda perlu utai nya. Tang pengawa baka ngambi indu, betimbal penemu, betusut, berisan, bebiau nya enda salah, seagi-agi utai nya enda ngelanggar tuntut pengarap kitai.

Enda pan kitai ulih nitih ke adat ari pun ngagai ujung, tang enda salah enti kitai nyelit ke pengawa ke sekeda dalam pengerami (ba hotel), ngambi ke adat kitai ditemu orang, ngambi ke adat kitai enda lenyau sereta puntan.

Enti enda kitai bansa, sapa agi ka ngangkat ke bansa kitai?

48 responses to “Kawin, adat ngau pengarap.

  1. Enti kawin nitih ke pengarap … biasanya tan agik, laban kitai bersumpah ngagai Tuhan kitai. Enti kitak medak statistik kes sarak laki-bini, maioh ti divorce nyak kawin adat.

  2. y not just make it simple…eventhough its once of ur lifetime….aku prefer kawen ba grija then dinner malam d hotel…save lots of energy..d nda boh kiruh ka nyedia ka pemakai…hotel dh arrangge manah bah…

  3. btul2…nya meh, mesti ka kawin sign jak..tauka dikanggau kawin koboi…hahaha…

  4. see that's the problem … kawin koboi nyak ti ngasuh maioh laki bini sarak

  5. Kahwin ngena adat tok ukai ndak manah tapi bagi runding ku lah manah gik kitai kahwin di grija dan malam nyak ulih kahwin di hotel..Baka penemu Emma nyak…

  6. I guess most of us here doesn't get the true picture of what i wish to discuss.🙂 Its ok. Maksud aku dalam post tu, penemu aku, kawin ba gereja (upacara pengarap), berami ba hotel (why not), tang ngena cara iban. That's my point.🙂

  7. Pia … to me, kawin ba gereja udah ditetap ka gereja empu. Nadai ulih lari ari atur adat kawin nyak laban iya involve leka sampi ngagai Tuhan Jesus, minta Iya merkat ke Laki seduai bini. If we want to include adat kahwin iban, might as well do it maia reception as part of the programme for the night

  8. manah mai penemu di bantai ke nuan dlam blog…aku sigik nyukong amai ke penemu nuan berkenang ke pengawa kawin.. ya ke udah2 di ingat ke aku amat alu bedau merami ke orang kawin amt2 nitih ke adat iban…tak baka ke orang belik semak di tanya pasal adat kawin..aku arap cda ke bisi agik penemu tauk berkongsi ke adat tu dalam bup,awak ke tauk jadi ke lalau serta tenggau rebak baru maya ila, awak ke adat enda alu lenyau baka pasir di puput ke ribut…

  9. One more thing … enti dah kawin ba gereja … leka sampi maia kawin adat enda tau ngagai semangat or what so ever … once kahwin church, kira ka marriage nyak dah tuchi ngena darah Jesus

  10. ka kawen asai tuk…tpi ndai pngan…lalalala

  11. ka kawen asai tuk…tpi ndai pngan…lalalala

  12. yalah..tp ukai smina ba kawin adat tu mkin kurg…adat ka bukai pun nyu udh ka punas.

  13. Iban ke kawin, jaku ribai dikena. Nadai penyadi wai.

  14. nai… ukai nadai liturgy kawin kitai dlm Iban…. sigi bisi translate ya wai.. semina nanya ba clergy ja.Allen: Anang nda ngagau aku nuan kawin jemah

  15. bisi lydia … kawin ngena jaku iban dah cukup manah di kena ba gereja

  16. btl2..tp bc ka deka lbh2 ngna cr iban tp nda nitih atur. suka na ka hati ka ngaga. lbn nembiak baru dia2 myuh nda bguna ka penemu urang tuai. tmbh mega cdk ya ngasai tngi pelajar smua utai jaku cdk btl mgg. urg tuai dkelaung

  17. Lead: Mesti, anti-anti dia meh rita, bisi aku madah ila.Peda bala cina, Kristian pan sida, kawin ba hotel, jaku cina meh dikena sida, nadai sida peduli ke orang ke enda nemu. Adat sida baka ke meri entua ngirup teh agi dipejalai ke sida. Nya alai pengawa ke betusut, berisan dalam kitai iban enda salah diteruska, ba runding aku.

  18. bg pndpt aku, dua dua cara tau dikena ga bah. amat ga aku tok kristian. cgi amat ko d nya Duane kawen d gereja ktai mintak brekat Allah Taala & ukai sebarang tauk cerai berai lbn mya kitai kawen d gereja kitai udh bsumpah seidup semati munyi ko org. kawen ngena cari kitai Iban tauk ga contohnya siang kitai kawen d gereja, mlm kitai kgak cara adat … Read morekitai mpu tang ang nyembah semangat2 ko Duane nyak. tp terus terang ku mdh pgawa adat tok cgi myuh pengawa berbanding kitai ngintu d hotel maya mkn mlm.

  19. Sherena: Nya meh penemu ke dipadah ke aku dalam blog aku. Anang enda ngereja utai ti dituntut pengarap, anang mega kitai melakang ke adat.

  20. amat unggal… anang ngeleka ke adat iban.

  21. pengarap tetap pengarap…adat tetap adat…walaupun kitai udah masuk kristian tau ka pengarap bukai, tang adat (contoh : adat iban) enda tau dibuai laban adat tok sigi dah wujud ka berengkah ari zaman aki ini/kelia munya suba….ari adat meh kitai blajar erti pengidup n ngajar kitai cara2 baka ni kak ngembuan jalai tuju idup kitai nitih ka … Read morepengarap masing2.ari adat lah kitai bisi pengarap.ari pengarap kitai bisi pemansang.contohnya enti kitai kawin jemah ila (& berbangsa kristian)…perkataan "nguai" ti selalu didinga kitai nya, nya meh dikangau kitai adat….adat nguai….taja pan kitai kristian,tang adat nguai tok agi diamal kitai ba zaman ti moden tok…amai nak?enti kitai diau d rumah panjai, lebuh maya org bisi pengerami tau ka pengawa besai, udah nya bisi org mabuk alu belayak sama diri….tau dhukum adat sidak tu laban enti nitih ka "protokol" (cehwah) rumah panjai, sidak tok tau dhukum adat/denda enggau wang ringgit ko org, nitih ka pemesai penyalah ti udah dgagak….

  22. amt nya bh..tau ktai nitih org lain tp ambi ka mnh n barg lama ang dtingal

  23. semua contoh2 tu…dikumbai kitai adat….agama ti pegai kitai tau ka dpercayak kitai nyak…dikumbai org pengarap….pendek kata, pengarap enggau adat tok enda ulih kitai dsalah erti bala kitai maya ari tok…laban adat tetap adat…pengarap tetap pengarap…2 iti pkara ti mayuh beza ari segi petunjuk tau ka garis panduan pengidup kitai mensia…tenkiu2…sama2 meh kitai btukar2 pendapat auk….renung2 kan selamat beramal…. :p

  24. bc dia2 psangan nya ka btunang tp alu ka ngereja ka pgwa baka btusut n slbh ya tmsk bsanding. nglalu ka pgabang. btl ka pgwa 2?

  25. aku nyukung penemu senentang bida antara pengarap enggau adat..aram bela beserakup ngangkat ke bansa kitai..

  26. 1 gik endak ingat dsebut…haha…kawin enggau org ti dipilih org tuai kitai tau ka kawin enggau org ti kitai pilih pun 2 iti pkara/kputusan plg besai dlm idup kitai….amai org slalu mdh, enti kawin enggau org ti kitai pilih manah agi…tang 1 jak ku kak mdh ditu, kdg2 org tuai kitai nemu meda & ngasai org ni ti tau djadi ka laki/bini kitai……. Read morekdg2 kitai pun nemu silap milih pasangan idup kitai….love is so complicated n unpredictable, so dun try tooo hard 2 find luv, let luv find u in its unique way.it wil b a love story u wil nvr 4get n might probably last much more longer..(doesn't matter if its ur parents choice or ur own choice)

  27. stuju ku umang joyce..gau jaku nn nya

  28. let luv find u in its unique way…->aku setuju gau apa di pdh d joyce…marriage is not for a day or two…so be wise..choose the best to be ur livetime companion…

  29. lydia & emma : dats my point…sigik amat bah ba penemu & experience aku…hehe

  30. lydia & emma : dats my point…sigik amat bah ba penemu & experience aku…hehe

  31. Aku medak adat org iban kahwin bisi beza nitih ke ari ni asal laki / bini. Chunto: enti org nyak ari betong ke saratok, jako tusut mesti bisi disebut. Nyadi kitai ti ari simanggang nadai maioh macam. hehehehe

  32. ya duane…betul betul…nda mayuh mcm ne nti org simanggang…ahakz…:)

  33. lain menua lain adat ya…nyaklah tusah amat…makin ari nyau makin mayuh utai baru ditambah2…jd ya empu originality & culture lmk pun makin lenyau…ketegal kelalu mayuh penemu & pengarap baru ti nadai temu asal usul penatai iya alu dcampur gaul dlm adat asli kitai iban…alu btusut magang penemu org ba siti ni bagi pengarap & siti ni bagi adat… Read more….mayuh confusion maya ari tok….ya ka plg diingat aku…nyk indu tau ka betekul,ngambik indu,rami tanjuk munuh babi (melah ati/paru2 babi deka meda masa depan ke2 pengantin br nyak tdk (nilik nasib),ngajat,ngirup aiek pengayu,enti langkah bendul….muai pemali….mayuh gik lah…tok stail rumah panjai kami ba nanga sebungan, sebauh bintulu din

  34. enti ngerami sepiak laki…nitih ka adat sepiak laki…enti indu, nitih adat sepiak indu…medak sapa nguai ngagai sapa…alu bdarak,bbeliau…(tp diatu laban udah mayuh org masuk kristian,nadai ngenak beliau agik org…dis is wat most ppl say nowadays…)nganjung indu ngagai rumah laki enti indu nguai…

  35. Kahwin tauka melah pinang ndang siti ari pengerami besai ngagai tiap iko kitai, baik nya tauka lelaki. Maya aku melah pinang suba kami duai melaki bini naka ulih deka nitih ka adat iban tang enda nyimpang ari pengawa kitai urang Christian. Laban bini aku urang skrang aku empu urang sri aman tunga ka pantu. Kami duai nda kahwin ba gerija tang ngambi… Read more father datai merekat kami duai. Bakanya mega maya betiki, kami nadai ngena piring tang sembahyang niki aja. Nyadi ba penemu aku nti kitai ka melah pinang kitai mesti berunding enggau pangan kitai enggau apai indai bini/laki kitai. Utai ka asas ba pengawa melah pinang nti ulh titih ka mah, tang anang nyimpang ari pengarap kitai. Laban kitai melah pinang deka nyadi ka pengingat kitai melaki bini. Tang nyak terpulai ngagai tiap iko kitai. Pekara paling penting anang nyimpang ari pengarap.

  36. Manah magang penemu bala kita menyadi. Orang ke diatu, munyi ko Lydia dalam post kitai ke udah, selalu saru, antara adat ngau pengarap. Dalam melah pinang kitai iban ngambi ke bandig, nyambut pengabang, tusut, biau (Ia ke enda ngagau ke bala petara), betimbal penemu nya adat. Enti nyau sampai miring, nya baru pengarap.Nyadi pengarap ngau adat tu … Read morebisi beda. Kitai kristian enda ulih ngereja pengarap asal iban. Tang, kitai, taja pan Kristian, nadai tau ngelaung ke adat lama. Laban nya nadai salah, baik ke enggai, sigi enggai meh nya, ukai enda tau.

  37. Garetenda nemu penemu kaban ka bukai…tang utai ka di bantai nuan tu siti penemu ka manah, reti ba jako nuan kahwin nitih ka jalai pengarap but event kitai anang ninggal ka cara kitai iban melah pinang, aku kala ngadu event ka bakatu, enti laut duduk ba pelamin kitai iban pan duduk ba panggau tang ba atas tawak ukai ba bangku, cara kitai iban tauka … Read moreadat di kena lebuh maya ngadu pengeraminya ngambi ka cunto mantai ka main asal tauka bebuti bala isan bebuka ka baku besirap serta ka ngelambung ka buah pinang, pia mega enggau mc tauka tukang randau bejako enggau jako silup, pelaba ka aku utai ka bakatu nadai besangkut tauka ngeregau pengarap kristian kitai, asai sepi aku laban nembiak ka rebak baru maioh diada ba nengeri lalu jarang pulai ke menua sigi maioh miss communication….anyway terpulanglah sigi ni cara ka di pilih kitai sema kitai ka ngeringka adat asal iban lu pikirlah sendiri….hehehe…engka bisi salah tiu salah jako anang beguai narit penyukat tali penyuran….

  38. I like this topic which leads me to ask these questions. If an Iban is married to a muslim friend, what would be the reception like? – if kahwin adat melayu, how would the adat iban on berisan, bertusut, berbiau, etc be carried out? Or if kahwin non-christian chinese or other races, what type of reception would it be? – in adat Iban or adat bangsa lain?

  39. Cukup manah topic nn tok..munyi keselalu dinga kitai..peredaran masa udah jauh mansang..nyadi pengarap lama..udah nyau jarang agi dikena,laban deka nitih singkang bansa bukai..nya ketegal pengarap..asal diri empu makin tengelam..diatu sapa yang salah?ndak gak bansa kitai empu..lbn ngai ndak kumbai urg maju..tp urg k mdh dr maju nya..ndai temadun ngau pengarap dlm pengidup dr empu..urg knyak semina pintar..tp ia ndak bijak.

  40. why not? kawin greja, makai ba hotel & ngena adat iban..org india pun kawin ba hotel tang agi ga sida ngena adat sida ga.

  41. Enti nitih runding aku..dua2 tau diadu.kawin gaya ke zaman diatu sekali ngau gaya asal kitai, enda nya salah deh..tang bc dua @ 3 ripih adat asal nya engka enda dipejalai lbn kitai udah bc pengarap.nitih runding siku2 meh…ukai penti pemali..sarak ruang bilik ukai tegal adat tang tegal ati siku2 ke nda entap.Adat ngau pengarap enda tau di akal kitai dlm niri ke rumah tangga.Bela nemu ngerunding meh ..Ka ngidup ka lama agi adat asal kitai sejarit ngau zaman ke diatu.

  42. Shalom menyadi dalam kristus,ko jako ka enggai meh empelah mansut ke penemu,tang meh udah ke macha sekeda komen bala dito,nyau gagit gak ka mansut ke seleka dua penemu,nyadi ia ba penemu aku pengelama enggau pengetan tanchang tali ( relationship) semaia orang iaka kawin tok ukai bepanggai ba cara ia kawin munyi ko sekeda (enti kawin ba gereja lebih tan agik dibandik ke kawin ngena adat)enda betul nyak,pemanjai kitai begulai ukai bergantung ba bakani cara kitai dipegulai. Anang ka mempertikai ke cara adat enggau budaya iaka udah diperumpang aki ini kitai kelia,enti pengawa sida nyak enda betul nadai wujud generasi kitai diato,aklu setuju endar enggau penemu unggal Iban nyak,nama salah ia enti kitai berami ba hotel 5 bintang skalipun,anang meh muai adat bebiau,bebelah pinang,berambu isan,enggau iaka bukai nyak adat kitai ukai pengarap..anang salah mereti ke penemu ia nyak.Munyi ko ia tadi,iaka kawin nyak anak iban,gaga ngambu diri iban tang meh legi berupai amai penimpang maia kawin ngena jako ribai..bakani nyak..????. Ngagai bala madi semua,ingat meh tinggi ni pen pelajar kitai,penyauh dini pen menua udah endur kitai bejalai,dini-dini pen menua diwan kitai anang meh muai adat kitai. Enggai ke kitai ila nyau chengih-chengih enti ditanya anak tauka uchu nama utai iaka dikumbai `bedara`,`miring`. Bisi sekeda anak bala kaban aku maia nemuai empai lama bisi pengerami ngintu pengada,ngasuh ati aku balat endar nyima sereta sinu,anak ia empu katawa ke video klip niang akik ia ngajat ngena sirat,dikumbai ia tanda orang asli mauri,tang lebuh ditanya kala meda orang ngajat ngena sirat,berukir sebelah tubuh..saut ia..ENTAH ENDA KALA MEDA UNCLE,SIDA DADDY PUN ADAI KALA MADAH,KAMI INGAT NYAK ORANG ASLI….TARIAN NGAJAT NYAK UKAI ORANG MELAYU KAH EMPU…ermmm…naka meh penyinu anak IBAN tok ila..jauh amai enda nemu bangsa diri…

  43. mansa dulu menyadi….manah amat kitai bekenang ke pengawa tok………bala pemacha, kitai agi kurang senentang reti adat ngau pengarap. adat tuk turun penurun kitai ke bansa IBAN. Betul? nyadi pengarap tu datai kena ngatur pendiau kitai kena ngerurus ke pengidup nuju utai ke manah. tang siti tanya aku ditu wai menyadi…nie dulu agi nyadi dalam tubuh kitai iban….adat tauka pengarap? ba penemu aku nadai salah kitai bguna ke adat tauka jalai pengarap kena ngintu ruang bilik kitau empu. manah g kitai bela sama nyempulang pengawa tu ngena adat kitai.laban ba penemu aku, pecah belah rumah tangga ukai tegal jalai ngintu kawin….nya nyadi tegal nda sama runding,nda saum penemu agi nya mnyadi. pengetan rumah tangga tanggung kitai ke idup melaki bini……ENDA PIA IA MENYADI?

  44. manah amat penemu org ditu…semua ia bisi meri kebuah ke patut…ni be btul titih ke kitai meh, ni ke salah, uji adu awak ke btul…aku nyokong penemu org ngmpu blog tok, manah amt penemu dibantai keh….kelimpah arinya, aku nyokong penmu ke dibantai JOYCE PENGUANG…manah amt lbn semua ka dititih ke…nti nadai org dl kelia suba, nadai meh kitai diatu…kena kitai ngingat ke pengawa dah dikerja cda ke manah, kitai ulih mengamalkan ia ngmbi ia nda lenyau ditelan zaman munyi ko org maya ari..trma kasih..

  45. Tabi basa semua kelebih agi ngagai nuan ipar allen……..laki emma 2. ukai salah sapa-sapa senentang begunaka adat tauka pengarap dlm ngin2 ruang bilik ambika banding, aku empu suba pan ngin2 ruang bilik ari adat lalu ditangkanka pengarap….nm kebuah pemacha semua? mayuh kitai nda nemu tusun bk ngjung bungai pinang, ai tusu dlm randau, beambu isan, ai pinang , nda pia ia mnyadi? udah nya br renggat ngena atur pengarap lalu besampi nanggam janji bgulai ngau pgn diri,,,,,,nya br ngansar ke kaki…..kitai anak iban mesti nemu berati ka jalai aki ini' kitai jadi melaki bini… sampai mati br sarak….laban dunya mayuh pisin ko jaku kitai kemaya hr….ulah ngau perangai jaga manh mh, awakka rumah tangga likun chelap lindap. sukut 2 aku nda nyalah ke laki tauka indu, dua-dua mestika jaga diri empu anang tak sengapa rembang meda [penyigat n pmajik rebak br lalu gatal isi,niki setempap lemak ko lagu urg….BETUL?indah bala bansa bukai pan bisi mh sama ngin2 pengawa 2,bala jawa ke bpengarap islam agi mh besanding ngena adat cda….ukai salah tang nitih ke atur kitai empu. kitai ke nyaga ruang bilik kitai…..BETUL PENEMU AKU PEMACHA…tau ga kita macha buku adat iban digubal tahun 1987 t nda salah aku, bala penghulu mesti bisi lalu injau t ka nemu silik agi. terima kasih…..

  46. minta ampun menyadi laban aku enda setuju enggau penemu nuan. ngarap ka tua ulih berandau ka pasal utai tu agi. add nuan fb aku jalin jensu. thx u.

Kitai Iban sigi patut bekunsika buah penemu ti manah enggau pangan diri, baka ke beduaka lampang rusa, bebagika lampang babi, ngenjuk lampang pelanduk, betetakka lampang bayak. Ngambika utai ti berat tau nyadi lempung, utai simpi tau segala, utai bingkuk tau lurus. Bekunsi kitai buah penemu ti manah enggau pangan diri ngambi ke bansa kitai tau pegari ditemu dunya, bediri sama tinggi, duduk sama pemaruh enggau bansa bukai. - Nadai salah mejah seruri, sigi endang dianti-anti. :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s